Topstukken van ‘Op zoek naar Utopia’ laten onuitwisbare indruk na op Koningin Mathilde

Gisteren was het een hoogdag voor ‘Op zoek naar Utopia’. Koningin Mathilde bracht een bezoek aan de tentoonstelling in M-Museum Leuven. Tijdens die exclusieve rondleiding bleek de grote fascinatie van de koningin voor de topstukken en het thema Utopia. Dit bezoek is een bijzondere erkenning voor het jarenlange werk dat voorafging.  

Hoogdag voor ‘Op zoek naar Utopia’

Vorige week opende de tentoonstelling Op zoek naar Utopia onder grote belangstelling in M-Museum Leuven. Tachtig topstukken van over de hele wereld zijn voor het eerst samen te zien in Leuven. Koningin Mathilde liet dit unieke moment niet aan zich voorbijgaan. Het was dan ook een hoogdag voor organisatoren KU[N]ST Leuven en M-Museum Leuven. Burgemeester Louis Tobback is alvast trots: “De koningin is de gedroomde ambassadrice voor dit project. We willen immers zoveel mogelijk Leuvenaars en bezoekers van ver daarbuiten warm maken voor deze uitzonderlijke tentoonstelling.” Rector Rik Torfs sluit hier volmondig bij aan: “Utopia is dé tentoonstelling van het jaar. Dat blijkt nog maar eens uit de grote interesse die koningin Mathilde toonde voor de kunstwerken die toegelicht werden door professor Jan Van der Stock." Denise Vandevoort, Schepen van Cultuur en voorzitter van M-Museum Leuven: “De koningin was eveneens onder de indruk van het stadsbrede festival dat rond Utopia in Leuven werd opgezet dit najaar”.

Oog in oog met koninklijke stukken en een Deense prinses

Na een verwelkoming door burgemeester Louis Tobback, rector Rik Torfs, gouverneur Lodewijk De Witte en Eva Wittocx, algemeen coördinator van M, begon de koningin aan haar rondleiding. Vanaf de eerste zaal werd de toon voor het geslaagde bezoek gezet. Er werd uitvoerig gepraat bij de eerste druk van Thomas Mores’ Utopia  uit de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. Zo vroeg ze onder meer uitvoerig naar de reacties op de publicatie van het boek 500 jaar geleden. Bij het familieportret van Thomas More en het portret van Erasmus (uit de collectie van de Britse koningin Elisabeth II)  was de koningin gefascineerd door de politieke geschiedenis en de figuur van Thomas More. In de volgende zaal ging de blik van de koningin meteen richting Besloten Hofjes. Ze was lovend over de restauratie en de kleurenpracht die tot uiting kwam. Verder in de tentoonstelling sprak het portret van de Deense prinses met armillarium tot de verbeelding. De koningin vond het  opmerkelijk dat vier van de nog zeven bestaande hemelsferen terug naar Leuven reisden. Ook het laatste stuk uit de tentoonstelling, de kalenderwijzerplaat uit de M-collectie, kon nog volop op haar belangstelling rekenen.

Op het einde van haar bezoek feliciteerde de koningin het hele team en het museum met de indrukwekkende expo. Eva Wittocx en Jan Van der Stock : “Ze vond de tentoonstelling prachtig en feliciteerde het hele team. We konden ons geen mooiere kroon op het werk voorstellen.” Ten slotte ondertekende ze bij het wandtapijt van Vasco Da Gama het Gulden Boek van M. Bij vertrek begroette de koningin het enthousiaste publiek en raadde ze iedereen ‘Op zoek naar Utopia’ aan.  

Veerle Ausloos

Pers en communicatie

Hanna van Zutphen

Pers & Communicatie

Over '500 JAAR UTOPIA'

500 JAAR UTOPIA
24.09.2016 - 17.01.2017


In 2016 is het exact 500 jaar geleden dat Thomas More in Leuven zijn wereldberoemde boek Utopia publiceerde. Leuven viert deze verjaardag met het stadsfestival '500 Jaar Utopia'. Trekker is de kunsthistorische tentoonstelling 'Op zoek naar Utopia' in M - Museum Leuven.

'500 Jaar Utopia' is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven.