PROGRAMMAVOORSTELLING 500 JAAR UTOPIA – THE FUTURE IS MORE

PROGRAMMAVOORSTELLING 500 JAAR UTOPIA – THE FUTURE IS MORE

78 projecten, 55 organisaties, 416 medewerkers, 39 locaties: Leuven 4 maanden lang hoofdstad van Utopia

Precies 500 jaar geleden werd in Leuven het beroemde boek Utopia van Thomas More gedrukt. Hierin beschrijft hij de ideale samenleving. Vandaag is ‘utopie’ een woord dat nog volop leeft. Dromen we niet allemaal van een wereld die beter, mooier en rechtvaardiger is? De 500ste verjaardag van Utopia is de aanleiding voor een groot stadsfestival in Leuven. Met tentoonstellingen, theater, dans, film, concerten, lezingen, stadswandelingen en happenings. Vier maanden lang staan vernieuwing en ontdekking centraal: precies waar het in Utopia allemaal om draaide. Onder het motto The Future is More verbinden 55 Leuvense culturele organisaties verleden en toekomst met elkaar.

Dromen van een betere wereld

Thomas More beschreef 500 jaar geleden in zijn Utopia voor die tijd vernieuwende oplossingen en bijzondere denkbeelden. Wat dacht je van kinderopvang, gratis onderwijs, democratie, euthanasie, broedmachines, rijtjeshuizen, getrouwde priesters en gelijke kansen voor man en vrouw? More’s boek had onmiddellijk een enorme impact en beïnvloedt onze visie op de wereld zelfs nu nog. Het boek uit 1516 wordt overigens tot op vandaag vertaald en herdrukt.

500 jaar Utopia: 4 maanden lang cultuur

Dromen over de ideale samenleving is van alle tijden. Vreemd genoeg gebruiken we het woord 'utopie' meestal in een negatieve context – de onmogelijkheid om iets te realiseren. Tijdens 500 jaar Utopia droomt Leuven van positieve verandering. Overal in de stad zijn er evenementen met voor elk wat wils: maar liefst 18 tentoonstellingen, 12 theatervoorstellingen, 9 muziekuitvoeringen, 2 dansvoorstellingen, 9 lezingen en debatten, 6 stadswandelingen en 23 happenings. De culturele organisaties in Leuven, de stadsdiensten, de universiteit en de privésector slaan de handen in elkaar voor een festival dat Leuven de rest van het jaar zal kleuren. 

Een verrassend én veelzijdig cultureel programma

Het stadsfestival is zo bijzonder omdat het programma uiteenlopende interesses en doelgroepen aanspreekt. Kunstliefhebbers kiezen uit grote en kleine tentoonstellingen. Kinderen creëren hun eigen Utopia. Ook voor studenten is er een programma op maat. Wie geïnteresseerd is in wetenschap is welkom op lezingen en verschillende events. Muziekliefhebbers beleven mooie momenten tijdens klassieke concerten en populaire happenings. Toeristen leren een heel ander Leuven kennen. Voor fijnproevers zijn er gastronomische ontdekkingen.

24 september: de start van 500 jaar Utopia met een openingshappening op het Ladeuzeplein

Op 24 september opent 500 jaar Utopia met een groot evenement op het Ladeuzeplein. Het volledige programma van 500 jaar Utopia is terug te vinden op www.utopialeuven.be.

500 jaar Utopia is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven.

De partners van 500 jaar Utopia zijn:

30CC, Akademie van het leives dialect, Artforum, Campanae Lovanienses, Canvas, CAW Oost-Brabant, Centrum Menselijke Erfelijkheid KU Leuven, Commissie Actuele Kunst KU Leuven, Compagnie Tartaren, Culturele Studies KU Leuven, de Bib Leuven, De FactorY, De Rode Antraciet, Dienst Congres en Event KU Leuven, Dienst Cultuur KU Leuven, Digitale Week, Fabio Wuytack, Fablab KU Leuven, Faculteit Theologie KU Leuven, Festival 20/21, Fonk, Frascati Symphonic, Het Depot, het nieuwstedelijk, IJzerenberg, Illuminare KU Leuven, KADOC KU Leuven, Kunst en Erfgoed KU Leuven, Lectio KU Leuven, Leuven+, Leuven Leisure, Liefst Leuven, LUCA School of Arts – Jazz, Luc Verpoest, Martha!tentatief, Matrix, Max Last, Metaforum KU Leuven, M – Museum Leuven, School Ter Bank, SLAC/Academie Beeldende Kunst, Stad en Architectuur, Stadsarchief Leuven, STUK, TedX Leuven, Toerisme Leuven, Universiteitsbibliotheek KU Leuven, Vormingplus Oost-Brabant, Werktank

Contacteer ons
Denise Vandevoort Schepen Cultuur Stad Leuven & co-voorzitter KU[N]ST Leuven vzw
Katlijn Malfliet Vicerector Cultuur KU Leuven & co-voorzitter KU[N]ST Leuven vzw
Lien De Keukelaere Coördinator KU[N]ST Leuven vzw
Denise Vandevoort Schepen Cultuur Stad Leuven & co-voorzitter KU[N]ST Leuven vzw
Katlijn Malfliet Vicerector Cultuur KU Leuven & co-voorzitter KU[N]ST Leuven vzw
Lien De Keukelaere Coördinator KU[N]ST Leuven vzw
Over '500 JAAR UTOPIA'

500 JAAR UTOPIA
24.09.2016 - 17.01.2017


In 2016 is het exact 500 jaar geleden dat Thomas More in Leuven zijn wereldberoemde boek Utopia publiceerde. Leuven viert deze verjaardag met het stadsfestival '500 Jaar Utopia'. Trekker is de kunsthistorische tentoonstelling 'Op zoek naar Utopia' in M - Museum Leuven.

'500 Jaar Utopia' is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven.