PERSUITNODIGING: Tentoonstelling 'Op zoek naar Utopia' in M – Museum Leuven

PERSUITNODIGING: Tentoonstelling 'Op zoek naar Utopia' in M – Museum Leuven

Woensdag 19 oktober om 11u

Leuven viert de 500ste verjaardag van Thomas ­More’s wereldberoemde boek 'Utopia' met een groots cultureel stadsfestival. Trekker is de tentoonstelling 'Op zoek naar Utopia' in M - Museum Leuven. Schitterende werken van top­kunstenaars als Quinten Metsys, Jan Gossaert en Albrecht Dürer tonen er de grenzeloze verbeelding van een ideale wereld in de 15de en 16de eeuw. Er komen maar liefst 80 topstukken uit musea en privécollecties van over de hele wereld naar M, waaronder heel wat werken die nog nooit eerder in Vlaanderen te zien waren.

Parallel opent de architectuurtentoonstelling EUtopia in M, net als de tentoonstelling Utopia & More in de nabij gelegen Universiteitsbibliotheek. U wordt vriendelijk uitgenodigd op de persconferentie op woensdag 19 oktober om 11u00 in M – Museum Leuven. Gelieve ten laatste maandag 17 oktober uw aanwezigheid te bevestigen.

Op zoek naar Utopia heeft drie stevige pijlers: een staalkaart van Vlaamse Meesters, werken die zelden of nooit samen te zien waren én diversiteit van kunstwerken. 

Alle grote Vlaamse Meesters uit het einde van de vijftiende en de vroege zestiende eeuw zijn vertegenwoordigd. Uit de persoonlijke collectie van koningin Elisabeth II van het Verenigd Koninkrijk komt het wereldberoemde Portret van Erasmus van Quinten Metsys. Naast Metsys zijn er klinkende namen als Joachim Patinir en Jan Gossaert. Ook buitenlandse topkunstenaars zoals Hans Holbein en Albrecht Dürer zijn vertegenwoordigd. Daarnaast krijgt Leuven de primeur van drie gerestaureerde Besloten Hofjes uit Mechelen én komen vier van de zeven authentieke Leuvense hemelsferen voor het eerst terug naar huis.

Utopia & More in de Universiteitsbibliotheek

De inhoudelijke pendant van Op zoek naar Utopia in M is de tentoonstelling Utopia & More in de Universiteitsbibliotheek. Deze tentoonstelling gaat dieper in op het boek Utopia, het leven en werk van Thomas en de Utopische literaire traditie. De historische invalshoek vormt een mooi complementair verhaal met de kunsthistorische tentoonstelling in M.

Hedendaagse kunst en architectuur in M

Thomas More’s Utopia inspireert ook kunstenaars vandaag. Naast Op zoek naar Utopia is er gelijktijdig in M de tentoonstelling van de Frans-Marokkaanse kunstenares Yto Barrada (°1971, Parijs/Tanger) te zien. Met haar werken zoomt ze in op de geschiedenis van Marokko. Deze tentoonstelling bouwt verder op haar recente werk over fossiele vondsten, paleontologie, museologie en natuurgeschiedenis in Marokko.Daarnaast is er de architectuur-tentoonstelling EUtopia. De mogelijkheid van een eiland, waar vijf teams van Belgische architecten en kunstenaars het fictieve eiland EUtopia ontwerpen in papier.

Persprogramma

10u30 
Onthaal journalisten in M - Museum Leuven

11u00 
Toespraken

Leuven, vier maanden lang hoofdstad van Utopia 
Denise Vandevoort, schepen van cultuur stad Leuven, co-voorzitter KU[N]ST Leuven en voorzitter M - Museum Leuven

500 jaar Utopia. Een vruchtbare samenwerking tussen stad en universiteit
Katlijn Malfliet, vicerector cultuur KU Leuven en co-voorzitter KU[N]ST Leuven

Thomas More en zijn Utopia
Erik De Bom, politiek filosoof aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, mede-curator Utopia & More in de Universiteitsbibliotheek

De Vlaamse Meesters en Utopia
Ben Weyts, Vlaams minister van Toerisme

De tentoonstelling Op zoek naar Utopia in M - Museum Leuven
Curator Jan Van der Stock, directeur Illuminare. Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst - KU Leuven

Utopia en het hedendaagse kunstprogramma met Yto Barrada en Tracing the Future  
Eva Wittocx, algemeen coördinator M - Museum Leuven

11u30 
Rondleiding met curator Jan Van der Stock en co-curator Annelies Vogels in Op zoek naar Utopia met aansluitend een rondleiding in de tentoonstellingen Yto Barrada en EUtopia.

13u00
Lunch

13u30 - 16u00
Interviewmogelijkheid met curator Jan Van der Stock. Gelieve uw interviewaanvragen voor vrijdag 14 oktober door te geven. 

14u00 
Op een boogscheut van M opent gelijktijdig in de Universiteitsbibliotheek de tentoonstelling Utopia & More. Thomas More, de Nederlanden en de Utopische traditie. Om 14u wordt een bezoek georganiseerd in aanwezigheid van de curatoren. 

Parallel opent in M de tentoonstelling EUtopia - Mogelijkheid van een eiland. Op aanvraag wordt hier een aparte rondleiding voor georganiseerd. Er is ook de mogelijkheid tot een interview met de curatoren.

Praktisch

Curator Op zoek naar Utopia : Jan Van der Stock (Illuminare - KU Leuven)

De tentoonstelling Op zoek naar Utopia loopt van 20 oktober 2016 tot en met 17 januari 2017.

Locatie:

M – Museum Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven

Op zoek naar Utopia is een initiatief van KU[N]ST Leuven, Illuminare en M – Museum Leuven

Op zoek naar Utopia maakt deel uit van het stadsfestival 500 jaar Utopia.
Dit is een initiatief van KU[N]ST Leuven, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven.

Contacteer ons
Hanna van Zutphen Pers & Communicatie
Denise Vandevoort Schepen Cultuur Stad Leuven & co-voorzitter KU[N]ST Leuven vzw en M - Museum Leuven
Katlijn Malfliet Vicerector Cultuur KU Leuven en co-voorzitter KU[N]ST Leuven vzw
Lien De Keukelaere Coördinator KU[N]ST Leuven vzw
Veerle Ausloos Pers en communicatie
Hanna van Zutphen Pers & Communicatie
Denise Vandevoort Schepen Cultuur Stad Leuven & co-voorzitter KU[N]ST Leuven vzw en M - Museum Leuven
Katlijn Malfliet Vicerector Cultuur KU Leuven en co-voorzitter KU[N]ST Leuven vzw
Lien De Keukelaere Coördinator KU[N]ST Leuven vzw
Veerle Ausloos Pers en communicatie
Over '500 JAAR UTOPIA'

500 JAAR UTOPIA
24.09.2016 - 17.01.2017


In 2016 is het exact 500 jaar geleden dat Thomas More in Leuven zijn wereldberoemde boek Utopia publiceerde. Leuven viert deze verjaardag met het stadsfestival '500 Jaar Utopia'. Trekker is de kunsthistorische tentoonstelling 'Op zoek naar Utopia' in M - Museum Leuven.

'500 Jaar Utopia' is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven.