Persbericht: Leuvens stadsfestival 500 jaar Utopia lokt record van meer dan 220.000 deelnemers, met 90.137 bezoekers voor de tentoonstelling ‘Op zoek naar Utopia’ in M - Museum Leuven

Persbericht: Leuvens stadsfestival 500 jaar Utopia lokt record van meer dan 220.000 deelnemers, met 90.137 bezoekers voor de tentoonstelling ‘Op zoek naar Utopia’ in M - Museum Leuven

500 jaar Utopia hield Leuven de afgelopen maanden in de ban. Het veelzijdige programma kon met bijna 80 projecten meer dan 220.000 deelnemers bekoren. Nooit eerder bracht een cultureel stadsfestival in Leuven zoveel mensen op de been. De tentoonstelling 'Op zoek naar Utopia' in M - Museum Leuven spant de kroon met 90.137 bezoekers. Daarnaast kon de bezoeker in M ook genieten van de tentoonstellingen 'Yto Barrada' en 'EUtopia'.

Woensdag 18 januari 2017 — Op zoek naar Utopia in M ontving 90.137 bezoekers. Opvallend is het spectaculair hoge aantal groepsbezoeken. Met 1.655 rondleidingen is Op zoek naar Utopia de meest bezochte tentoonstelling in groepsverband sinds de opening van het museum in 2009. Vooral tijdens de laatste weken was de opkomst zeer hoog. De kerstvakantie met de extra openingsdagen was een voltreffer.

Nieuw was de combinatie van M en de Universiteitsbibliotheek. De historische tentoonstelling Utopia & More was voor velen de ideale aanvulling op een bezoek aan M en trok 15.785 belangstellenden. Ook de andere projecten ontwikkeld in de schoot van KU[N]ST Leuven, het unieke samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven, waren in een mum van tijd uitverkocht.

Naast de hoge publieksopkomst was de enthousiaste respons van zowel pers als publiek opmerkelijk. Enkele quotes uit het gastenboek van Op zoek naar Utopia:

“Ik ben 73. Dat ik dit nog heb mogen zien. Dank M.”

“De mooiste expositie die ik gezien heb in meer dan 35 jaar”

“Unique! Extraordinaire! Vaut le voyage… Merci!”

“One wishes always to come again and see More”

Voorbij 500 jaar Utopia

Het stadsfestival 500 jaar Utopia sluit de deuren, maar de zoektocht naar een betere wereld blijft brandend actueel in Leuven. Onder de vlag van YOUtopia gaat de stad samen met haar inwoners het komende anderhalf jaar op zoek naar de collectieve stadsdroom en de kunst van het samenleven. Meer info op www.youtopia.be.

500 jaar Utopia is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven. De tentoonstelling ‘Op zoek naar Utopia’  is gerealiseerd in samenwerking met Illuminare - Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst (KU Leuven) en M - Museum Leuven.

De partners van 500 jaar Utopia:

30CC, Akademie van het leives dialect, Artforum, Campanae Lovanienses, Canvas, CAW Oost-Brabant, Centrum Menselijke Erfelijkheid KU Leuven, Commissie Actuele Kunst KU Leuven, Compagnie Tartaren, Culturele Studies KU Leuven, de Bib Leuven, De FactorY, De Rode Antraciet, Dienst Congres en Event KU Leuven, Dienst Cultuur KU Leuven, Digitale Week, Fabio Wuytack, Fablab KU Leuven, Faculteit Theologie KU Leuven, Festival 20/21, Fonk, Frascati Symphonic, Het Depot, het nieuwstedelijk, IJzerenberg, Illuminare KU Leuven, KADOC KU Leuven, Kunst en Erfgoed KU Leuven, Lectio KU Leuven, Leuven+, Leuven Leisure, Liefst Leuven, LUCA School of Arts – Jazz, Luc Verpoest, Martha!tentatief, Matrix, Max Last, Metaforum KU Leuven, M – Museum Leuven, School Ter Bank, SLAC/Academie Beeldende Kunst, Stad en Architectuur, Stadsarchief Leuven, STUK, TedX Leuven, Toerisme Leuven, Universiteitsbibliotheek KU Leuven, Vormingplus Oost-Brabant, Werktank

500 jaar Utopia © Liza Van der Stock
500 jaar Utopia © Liza Van der Stock
500 jaar Utopia - Expo 'Op zoek naar Utopia' © Rob Stevens
500 jaar Utopia - Expo 'Op zoek naar Utopia'
500 jaar Utopia - Expo 'Op zoek naar Utopia' © Andy Merregaert
500 jaar Utopia - Expo 'Op zoek naar Utopia' © Rob Stevens
500 jaar Utopia - Rode Hond - expo 'Op zoek naar Utopia'
500 jaar Utopia - Expo 'Op zoek naar Utopia' © Liza Van der Stock
500 jaar Utopia - Bezoek van koningin Mathilde aan expo 'Op zoek naar Utopia' © Rudi Van Beek
500 jaar Utopia - Expo 'Utopia & More' - Universiteitsbibliotheek
500 jaar Utopia - Expo 'Utopia & More' - Universiteitsbibliotheek
500 jaar Utopia - Kunstenparcours 'Tracing the Future'
500 jaar Utopia - UTOPIA 3 - SLAC © Bea Albers
500 jaar Utopia - 50.000ste bezoeker van expo 'Op zoek naar Utopia'
500 jaar Utopia - Theater -  Hoop - Het Nieuwstedelijk © Katrijn Van Giel
500 jaar Utopia - Concert -  Kosmos² - Festival van Vlaanderen
500 jaar Utopia - Dans - STUK - Michiel Vandevelde © Clara Hermans
500 jaar Utopia - EK Poetry Slam
500 jaar Utopia - Opening stadsfestival - Ladeuzeplein © Andreas Brix
500 jaar Utopia - De wereld van De Wachter © Leen Wouters
500 jaar Utopia - Dag van de Wetenschap © Rob Stevens
500 jaar Utopia - Expo 'Als Ooit' - Artforum
Denise Vandevoort Schepen Cultuur Stad Leuven & co-voorzitter KU[N]ST Leuven vzw
Katlijn Malfliet Vicerector Cultuur KU Leuven en co-voorzitter KU[N]ST Leuven vzw
Hanna van Zutphen Pers & Communicatie KU[N]ST Leuven vzw