PERSBERICHT: 500 Jaar Utopia inspireert Leuven tot groots stadsfestival en internationale toptentoonstelling
LEUVEN 24.09.2016 >< 17.01.2017
In 2016 is het exact 500 jaar geleden dat de Engelse humanist en staatsman Thomas More in Leuven zijn wereldberoemde boek Utopia publiceerde. Leuven viert deze mijlpaal met een groots opgezet stadsfestival met tentoonstellingen, street art, film, muziek, theater, dans, literatuur, lezingen en stadswandelingen.
Trekker is de internationale, kunsthistorische tentoonstelling 'Op zoek naar Utopia' in M - Museum Leuven. Het festival gaat officieel van start op zaterdag 24 september 2016 met een feestelijk openingsweekend en eindigt op 17 januari 2017. ‘500 Jaar Utopia’ wordt door de stad Leuven ook aangegrepen om tot de zomer van 2018 met haar burgers en verenigingen een participatief traject op te zetten over de kunst van het samenleven en de zoektocht naar een ideale samenleving.
'500 Jaar Utopia’ is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven.
STADSFESTIVAL ‘500 Jaar Utopia’
Leuven staat in het najaar van 2016 volledig in het teken van Utopia en de verbeelding van een ideale wereld. De Leuvense professionele culturele sector en tientallen wetenschappelijke instellingen van de KU Leuven werken een sterk artistiek programma uit. Schepen van cultuur Denise Vandevoort vult aan: “Het stadsfestival ‘500 Jaar Utopia’ verbindt een van de meest boeiende periodes uit het verleden met de hedendaagse ambities van de stad. Een half millennium later spreekt het boek nog altijd tot de verbeelding. Naast een artistiek programma is het stadsfestival ook een oproep. Vanuit de stad willen we initiatieven van burgers en verenigingen stimuleren en faciliteren, waarbij we samen op zoek gaan naar de ideale samenleving.”
TOPTENTOONSTELLING IN M - MUSEUM LEUVEN
20.10.2016 >< 17.01.2017
Trekker van het stadsfestival is de prestigieuze internationale bruikleententoonstelling 'Op zoek naar Utopia' in M - Museum Leuven. De bezoeker maakt er kennis met Thomas More en zijn vrienden, met de idealen en droombeelden die door de hoofden van kunstenaars speelden, met het verlangen naar verre horizonten en met het web van nieuwe wetenschap dat geduldig over de werkelijkheid heen werd geweven.
Schitterende werken van 15de- en 16de-eeuwse topkunstenaars als Quinten Metsys, Hans Holbein, Jan Gossaert en Albrecht Dürer worden samengebracht in een spannend en intrigerend verhaal over de zoektocht naar en het dromen over een ideale wereld. Onder de topwerken zijn unieke schilderijen, miniaturen, wandtapijten en astronomische instrumenten waarvan er vele voor het eerst in Vlaanderen te zien zullen zijn. Jan Van der Stock (KU Leuven), die eerder tekende voor de succesvolle openingstentoonstelling van M - Museum Leuven over Rogier van der Weyden, is de curator.
EEN GREEP UIT HET FESTIVALPROGRAMMA
24.09.2016 >< 17.01.2017
Op een boogscheut van M - Museum Leuven organiseert de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven op het zelfde ogenblik een tentoonstelling die de context en de nawerking van de Utopia van Thomas More en de Utopische bibliotheek belicht.
Het programma bevat ook een fundamentele poot hedendaagse kunst. De Commissie Actuele Kunst van de KU Leuven realiseert, in samenwerking met het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, het Lieven Gevaert Centre en M - Museum Leuven, de tentoonstelling ‘Tracing the Future’. Ze reikt inzichten aan over de manier waarop kunstenaars vandaag invulling geven aan het concept ‘utopie’. De geselecteerde werken verwijzen subtiel naar gefaalde utopieën uit het verleden en brengen tegelijkertijd actuele sociale of ecologische thema’s onder de aandacht. De Frans-Marokkaanse kunstenares Yto Barrada presenteert een tentoonstelling in M - Museum Leuven. Op verschillende historische erfgoedlocaties in de stad staat verder een groepsexpositie op het programma met werk van de internationaal gerenommeerde Ursula Biemann & Paulo Tavares, Martin Le Chevallier, The Otolith Group en Adrien Tirtiaux. Het hedendaagse luik wordt uitgewerkt door curatoren Stéphane Symons, Hilde Van Gelder en Eva Wittocx.
In het laboratorium van Fablab KU Leuven zullen verschillende kunstenaars met de nieuwste technologieën de grenzen van hun utopie verkennen. Het parcours ‘Ex Vitro’ in Heverlee, rond het Arenbergkasteel en Imec, toont origineel werk van Frederik De Wilde, Stefaan Quix, Michaël Roskam en Bas Smets, gecreëerd in en met Fablab. Daarnaast is er ook werk van andere kunstenaars en zullen er evenementen en lezingen plaatsvinden waarbij wetenschap en kunst elkaar ontmoeten. Het project is een samenwerking tussen Fablab en de opleiding culturele studies van de KU Leuven. Marc Lambaerts en Anneleen Masschelein zijn de curatoren. “De verbeelding is een onmisbaar ingrediënt voor zowel kunstenaars als wetenschappers. Als universiteit willen we jonge mensen stimuleren om ‘out of the box’ te denken en onverwachte verbanden te zoeken. Verschillende projecten in het programma zijn een gevolg van de vruchtbare samenwerking tussen kunst en wetenschap.” zegt vicerector cultuur KU Leuven Katlijn Malfliet.
Op het gebied van podiumkunsten inspireerde het thema theatergezelschap het nieuwstedelijk. ‘Hoop’ is het sluitstuk van de meeslepende trilogie ‘Hebzucht, Angst en Hoop’ van regisseur Stijn Devillé, geschreven met de Utopia in het achterhoofd. Kunstencentrum STUK gaat voor een sterk dansprogramma met op de affiche de internationaal gerenommeerde choreografe en danseres Meg Stuart en jong talent Michiel Vandevelde.
De partners van het artistieke luik van het stadsfestival ‘500 Jaar Utopia’ zijn:
30CC, Akademie van het leives dialekt, Artforum, Beeld Beeld, Biomedische Wetenschappen KU Leuven, Campanae Lovanienses, Centrum menselijke erfelijkheid KU Leuven, Commissie Actuele Kunst KU Leuven, Compagnie Tartaren en de Factory, Culturele Studies KU Leuven, Dag van de Wetenschap KU Leuven, De Bib Leuven, De Rode Antraciet, Departement Architectuur KU Leuven, Dienst Congres en Event KU Leuven, Dienst Cultuur KU Leuven, Digitale Week, Fablab KU Leuven , Faculteit Godsgeleerdheid, Festival 20/21, Fonk, Frascati Symphonic, Het Depot, Het Nieuwstedelijk, IJzerenberg vzw, Jazz Sint Lucas, KADOC KU Leuven, Kinderuniversiteit KU Leuven, Kunst & Erfgoed KU Leuven, Lectio KU Leuven, LUCA School of Arts, Max Last, Metaforum KU Leuven , M-Museum Leuven, School Ter Bank , SLAC/Academie Beeldende Kunst , Stad en Architectuur, Stadsarchief Leuven, STUK, TedXUtopia, Toerisme Leuven, Universiteitsbibliotheek , Vormingplus Oost-Brabant, Werktank, Wetenschapscommunicatie KU Leuven
Vanaf mei 2016 is het volledige programma te lezen op de website www.utopialeuven.be
Leuven, een krachtige magneet Op 16 december 1516 was de eerste drukker van Vlaanderen, Dirk Martens, hard aan het werk in het huis de Gulden Toirtse, gelegen op de hoek van de Naamsestraat en de Standonckstraat in Leuven. Een gloednieuw boek rolde van de pers. De Engelse staatsman en humanist Thomas More had een visionair werk geschreven met als titel Utopia. Voluit: Een gouden boekje, niet minder heilzaam dan grappig, over de ideale republiek en over het nieuwe eiland Utopia. More beschrijft een ideale samenleving die een reiziger ergens op een eiland zou hebben aangetroffen. Het was niet toevallig dat een gereputeerde Engelse humanist zijn boek in Leuven publiceerde. In de tijd van More verzamelde het kruim van de Europese intelligentia zich aan de oevers van de Dijle. Het was dankzij bemiddeling van zijn goede vriend Erasmus die op dat moment nauwe banden met de universiteitsstad had, dat de Utopia in Leuven werd uitgegeven. De wereldwijde impact maakte van Utopia meteen een nieuw woord, een nieuw artistiek en maatschappelijk begrip én het meest invloedrijke boek in de Nederlanden. |